homepage


 Welkom op de website van

Gerrit de Vries


Boerderij omgeving Noordpolderzijl 2016 -copyright GERRIT de VRIES-

 Op deze website toon ik u een beperkte selectie van mijn fotowerk van de afgelopen tien jaar. Het fotowerk is hoofdzakelijk in de omgeving van Warffum gemaakt. Ik ben actief in het polderlandschap dat zich uitstrekt tussen de waddendijk, Westernieland en Uithuizen.  

Ik ben opgegroeid in Winsum (Gn). Mijn huidige woonplaats is Warffum (Noord Groningen. Al in mijn jeugdjaren was ik actief met tekenen en schilderen. In de '70-jaren was ik in de gelegenheid om aan de Haagse "Vrije (Kunst) Academie Psychopolis” te studeren. Daarna heb ik me in de periode 1980-1988 verder grafisch ontwikkeld aan het "Grafisch Centrum" in Groningen. Zo rond 1979 groeide mijn belangstelling voor de fotografie. Ik werd met name geïnspireerd door het werk van de fotografen Ansel Adams en Ernst Haas. Aan de fotografieschool van het Kunstencentrum Groningen heb ik de techniek van de fotografie verder ontwikkeld bij ervaren fotografen Robert Mulder en Bas Meelker.
Karakteristiek in mijn fotografie is het gebruik van "licht", waardoor er extra diepte / gelaagdheid lijkt te ontstaan. Timing en geduld zijn essentiele eigenschappen, omdat het mooie licht zich meest al kort laat zien.
Met de grafische druktechniek etsen is er interesse en een voorliefde voor het Claire Obscure ontstaan. Er ontstond een groeiende bewondering voor het gebruik van licht in het werk, zoals dat door Rembrandt meesterlijk werd toegepast. Een veel gehoorde opmerking is dat mijn landschapsfotografie de sfeer ademt van 17 eeuwse landschapschilders, met name Jacob van Ruisdael. Verder zijn sommige Ploegschilders, met name Jannes de Vries en Johan Dijkstra, voor mij een bron van inspiratie.
Deze mix van invloeden is bepalend voor het fotowerk dat ik momenteel maakt. De foto's zijn veel in de omgeving van Warffum gemaakt (in RAW-formaat). Waarna thuis het beeld wordt geëdit. Met mijn fotowerk heb ik een aantal successen behaald. Zoals in de jaren tachtig: een eervolle vermelding bij een fotowedstrijd van de Prins Bernhardhoeve Zuidlaren; een tweede prijs, uitgeschreven door Technisch Adviesbureau Verhaar Uniad en tenslotte in 2009 de eerste prijs bij een fotowedstrijd, uitgeschreven door Het Groninger Landschap. In november 2013 werden twee foto's van mij genomineerd voor een prijs bij een fotowedstrijd, uitgeschreven door "Wierde & Dijk".
Recent (2016) had ik het genoegen met fotowerk een mooie bijdrage te leveren aan de expositie over Marten Toonder sr. in het Openluchtmuseum Warffum.  
Ik ben een vrijetijds fotograaf, die het werk tot nu toe alleen op uitnodiging exposeert.
Er is een mogelijkheid om een afdruk te kopen. De oplage van de afdrukken wordt beperkt gehouden.
In 2010 is een aantal foto's aangekocht door het Ministerie van Justitie, welke op een prominente plaats hangen in de TBS kliniek "de Oostvaarderskliniek” te Almere.
                                              
                              De website is voor het laatst aangepast op 20 maart 2017
244595 bezoekers (329711 hits) sinds 27-12-2006
Powered by webXpress