Over mij

Gerrit de Vries, geboren in Bedum (1957). Opgegroeid in Winsum (Gn). Zijn huidige woonplaats is Warffum.

Vanaf zijn jeugdjaren was Gerrit vooral actief met tekenen en schilderen. In de '70-jaren was hij in de gelegenheid om aan de Haagse "Vrije (Kunst) Academie Psychopolis” te studeren. Daarna heeft hij zich in de periode 1980-1988 verder grafisch ontwikkeld aan het Grafisch Centrum in Groningen. Zo rond 1979 groeide zijn belangstelling voor de fotografie. Hij is met name geïnspireerd door het werk van de fotografen Ansel Adams en Ernst Haas.

Aan de fotografieschool van het Kunstencentrum Groningen heeft Gerrit de techniek van de fotografie verder ontwikkeld bij ervaren fotografen Robert Mulder en Bas Meelker. 
Door het werken met de grafische druktechnieken etsen en lithografie is er interesse is een voorliefde voor het zogenaamde "Claire Obscure" ontstaan. Er ontstond een groeiende bewondering voor het toepassen van licht in het werk zoals door Rembrandt.

De landschapsfotografie van Gerrit wordt vergeleken met de sfeer van 17-eeuwse landschapschilders, met name Jacob van Ruisdael. Verder zijn sommige Ploegschilders, met name Jannes de Vries en 
Johan Dijkstra, een bron van inspiratie.
Deze mix van invloeden is bepalend voor het fotowerk dat Gerrit momenteel maakt.


Het werken met licht vormt de basis voor Gerrit zijn fotografie. De foto's zijn veel in de omgeving van Warffum gemaakt (in RAW-formaat). Waarna thuis het beeld wordt verfijnd.

Met zijn fotowerk heeft Gerrit enkele prijzen gewonnen. Zoals in de jaren tachtig: een eervolle vermelding bij een fotowedstrijd van de Prins Bernhardhoeve Zuidlaren; een tweede prijs, uitgeschreven door Technisch Adviesbureau Verhaar Uniad en tenslotte in 2009 de eerste prijs bij een fotowedstrijd, uitgeschreven door Het Groninger Landschap. In november 2013 werden twee foto's van Gerrit genomineerd voor een prijs bij een fotowedstrijd, uitgeschreven door "Wierde & Dijk".

Recent heeft hij met fotowerk een bijdrage geleverd aan de expositie over Marten Toonder sr. in het Openluchtmuseum Warffum. 


Gerrit is een vrijetijds fotograaf, die zijn werk tot nu toe alleen op uitnodiging exposeert. 
Er is een mogelijkheid om afdrukken te kopen. De oplage van de afdrukken wordt beperkt gehouden.
 Zo is in 2010 een aantal foto's aangekocht door het Ministerie van Justitie, welke op een prominente plaats hangen in de TBS kliniek "de Oostvaarderskliniek” te Almere.

Nadere Informatie bij: Gerrit de Vries, Helpman 35 9989 ET Warffum, Tel.: 06 45679248


Powered by webXpress